Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
cyberaanval hacker cybercrime

Nederland levert Rus uit aan VS wegens witwassen losgeld ransomware

De Nederlandse autoriteiten hebben een Russische man uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De 29-jarige Denis Mihaqlovic Dubnikov wordt verdacht van het witwassen van losgeld van gijzelsoftwareslachtoffers, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag.
Door onze techredactie

De slachtoffers werden getroffen door de ransomware Ryuk. De software werd vorig jaar gebruikt om de systemen van de grote Amerikaanse ziekenhuisketen UHS te blokkeren. Uiteindelijk heeft UHS omgerekend 66 miljoen euro moeten betalen om weer toegang te krijgen tot zijn computersystemen, meldt de keten in haar financiële jaarverslag van 2021.

Dubnikov werd 2 november 2021 door de Nederlandse marechaussee gearresteerd op Schiphol, op verzoek van de FBI, schreef onder meer De Volkskrant. Volgens de rechtbankdocumenten hebben de Rus en zijn medeverdachten de opbrengsten van ransomwareaanvallen op Amerikaanse personen en organisaties witgewassen.

In juli 2019 zou de Rus meer dan 400.000 dollar aan losgeld hebben witgewassen. Daarvoor heeft hij "verschillende stappen ondernomen om de oorsprong van de betalingen te verhullen", zegt het ministerie van Justitie. Als Dubnikov wordt veroordeeld, hangt hem een maximale gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd.

De andere verdachten in de zaak zouden ten minste 70 miljoen dollar aan losgeld hebben witgewassen.


Lees meer over:

Verenigde StatenCybercrimeRansomwareTech

Aanbevolen artikelen