Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onderzoekers maken kunstmatig boomblad dat water en CO2 omzet in brandstof

Wetenschappers van de University of Cambridge hebben een kunstmatig boomblad ontwikkeld waarmee CO2 uit de lucht gehaald kan worden. Het blad produceert met zonlicht, water en CO2 ingrediënten voor synthetisch gas (syngas).
Door onze techredactie

Bladeren van bomen en planten halen onder invloed van zonlicht CO2 uit de lucht. Ze zetten dit om in onder andere zuurstof. Onderzoekers van de Britse universiteit hebben dit proces kunnen namaken in een kunstmatig blad.

Het blad neemt water en CO2 op en zet dit om in zuurstof, waterstof en koolmonoxide. Voor het absorberen van licht wordt perovskiet en kobalt gebruikt. Perovskiet wordt ook gebruikt in zonnepanelen en kobalt is een belangrijke grondstof voor smartphones.

Het blad produceert per vierkante centimeter evenveel waterstof en koolmonoxide als een echt blad. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Blad verlaagt CO2-voetafdruk van syngas

De waterstof en koolmonoxide die door het kunstmatige blad worden gemaakt, kunnen gebruikt worden om syngas te maken. Dat is een belangrijk ingrediënt voor kunststoffen, meststoffen en brandstoffen zoals diesel.

Dankzij het kunstmatige blad levert de productie van waterstof en koolmonoxide geen nieuwe CO2-uitstoot op. Voor de productie is namelijk al CO2 uit de lucht gehaald. Daarmee kan de CO2-voetafdruk van syngas verlaagd worden.

Het kunstmatige blad is bruikbaar op alle plekken met water en zonlicht. De bladeren werken volgens de onderzoekers ook in zout of vervuild water.


Lees meer over:

WetenschapDuurzame energieCO2-uitstootTech

Aanbevolen artikelen