Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Cybercrime

Vijf Limburgse gemeenten getroffen door cyberaanval, geen data gestolen

Vijf Zuid-Limburgse gemeenten zijn onlangs getroffen door een cyberaanval. Daarbij werd de administratie van het sociaal domein vergrendeld.
Door onze techredactie

Daardoor waren data over onder meer bijstandsuitkeringen, jeugdzorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning en energietoeslagen niet meer toegankelijk. Inmiddels is het probleem opgelost. Volgens de gemeenten zijn er geen data gestolen.

De softwareleverancier van de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Kerkrade, Meerssen en Vaals werd op 27 juli getroffen door de aanval. Volgens een woordvoerder van Eijsden-Margraten hebben inwoners daar geen direct nadeel van ondervonden.

"De aanval was gericht op het softwarebedrijf. Mensen met een bijstandsuitkering konden gewoon bellen of mailen en werden geholpen", zegt de woordvoerder. "De dienstverlening kon voor het overgrote deel gewoon doorlopen. Er kon alleen niet geadministreerd worden." Die administratie wordt achteraf bijgewerkt, zegt ze.

Direct na de hack werd het systeem onderzocht door een gespecialiseerd cybersecuritybureau. Het systeem kan inmiddels weer veilig worden gebruikt. Volgens de woordvoerder van Eijsden-Margraten is er geen losgeld betaald.


Lees meer over:

CybercrimeTech

Aanbevolen artikelen