Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Kosmonaut moet tijdens ruimtewandeling snel terug naar ISS wegens defect pak

De Russische kosmonaut Oleg Artemyev moest woensdag tijdens een ruimtewandeling snel terug naar het internationale ruimtestation ISS. De reden was een probleem met zijn ruimtepak.
Door onze nieuwsredactie

De kosmonaut nam "schommelende spanningen" waar in de accu van zijn pak. Hierop werd hij gevraagd onmiddellijk terug te keren naar het ISS.

Ruimtevaartorganisatie NASA zond de ruimtewandeling live uit en meldt dat de gezondheid van Artemyev op geen enkel moment in gevaar was. Wel werd hem meermaals gevraagd "alles uit de handen te laten vallen en direct terug te keren" vanwege de spanningsproblemen.

De 51-jarige Rus zei dat hij dat begreep en zich geen zorgen maakte voordat hij terugkeerde naar het ISS. Daar werd zijn pak aangesloten op de stroomvoorziening van het ruimtestation.

De ruimtewandeling duurde al met al zo'n vier uur. Artemyev werkte vooral aan de installatie van een ​​telescopische arm die kosmonauten en astronauten kan helpen bij volgende ruimtewandelingen. Deze European Robotic Arm (ERA) is deels in Nederland ontwikkeld.

Beeld uit video: Ruimtestation roept kosmonaut terug naar ISS om defect pak0:48
Afspelen knop

Ruimtestation roept kosmonaut terug naar ISS om defect pak

Ruimtestation roept kosmonaut terug naar ISS om defect pak


Lees meer over:

ISSTech

Aanbevolen artikelen