Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Grote techbedrijven profiteren van winst olieproducenten

Grote Amerikaanse techbedrijven profiteren van de forse winsten die olieproducenten behalen. Dat komt doordat ze de oliegiganten helpen om meer olie op te pompen, meldt persbureau Bloomberg.
Door onze techredactie

Bedrijven als Microsoft en Amazon profiteren op de achtergrond van de winsten van olieproducenten, zoals Exxon Mobil en Chevron. De techgiganten zijn namelijk verantwoordelijk voor alle rekendata die de olieproducenten gebruiken in hun zoektocht naar de productie van olie en aardgas.

Zo maakt Microsoft het voor ExxonMobil mogelijk om grote aantallen data van olievelden te analyseren. En Amazon zorgt op zijn beurt voor simulaties om te berekenen welke hoeveelheid olie uit bestaande bronnen kan worden gehaald.

Tegelijkertijd zorgen deze activiteiten voor een spagaat in de klimaatdoelen van deze bedrijven, die juist hadden beloofd hun eigen CO2-uitstoot te verminderen. Microsoft heeft gezegd tegen 2030 meer koolstof uit de atmosfeer te willen halen dan het bedrijf uitstoot. Amazon wil rond 2040 klimaatneutraal zijn.

De grote techbedrijven zeggen samen te werken met olieproducten om de overgang van vervuilende brandstoffen naar schone brandstoffen te versnellen. Zo zegt Microsoft met Chevron samen te werken om afval uit de landbouw om te vormen tot brandstof. Amazon zegt Marathon Oil te helpen met het identificeren en uitbannen van methaanlekkages.

Amazon en Microsoft zeggen ook dat het efficiënter maken van oliebedrijven deel uitmaakt van hun eigen verduurzamingsstrategie. Daarbij zeggen de concerns ook dat ze hun klanten helpen om onnodige uitstoot te voorkomen.

Volgens Bloomberg is hier geen bewijs voor. De techbedrijven kunnen het persbureau geen actuele cijfers of data geven om dit aan te tonen.


Lees meer over:

OlieTech

Aanbevolen artikelen