Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Space Launch System

NASA brengt maanraket naar lanceerplatform voor eerste vlucht

NASA is begonnen met het verplaatsen van haar Space Launch System-raket (SLS) naar het lanceerplatform in de Amerikaanse staat Florida, blijkt uit beelden op YouTube. De lancering moet op 29 augustus plaatsvinden. Het is de generale repetitie voor bemande vluchten naar de maan.
Door onze techredactie

Als alles goed gaat, begint de Amerikaans-Europese raket eind augustus aan een vlucht naar de maan en terug. Er zijn dan nog geen mensen aan boord. De laatste keer dat mensen op de maan rondliepen, was in december 1972.

De lancering van de missie Artemis I staat voorlopig gepland voor 14.33 uur (Nederlandse tijd), vanaf de ruimtebasis Kennedy Space Center bij Cape Canaveral in Florida. De reis duurt in totaal ongeveer zes weken. Rond half oktober moet het vaartuig terugkeren op aarde.

Bij de volgende testvlucht, Artemis II, zijn wel mensen aan boord. Zij vliegen een rondje rond de maan en keren daarna terug naar de aarde. Die missie staat gepland voor mei 2024.

Rond 2025 zou het hoogtepunt moeten volgen met de missie Artemis III, waarbij mensen weer voet op de maan zetten. Het is de bedoeling dat een man en een vrouw dan ongeveer een week op de zuidpool van de maan verblijven.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen