Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Overleden Britse vrouw beantwoordt als hologram vragen tijdens uitvaart

Een op 87-jarige leeftijd overleden Britse vrouw heeft op haar eigen uitvaart als holografische projectie vragen van nabestaanden beantwoord. Dankzij kunstmatige intelligentie was het hologram in staat interactie aan te gaan met de aanwezigen, meldt The Telegraph.
Door onze techredactie

De vrouw hield op haar eigen uitvaart als hologram een korte vooraf opgenomen toespraak. Daarna kregen aanwezigen de mogelijkheid vragen te stellen aan haar hologram. Die vragen konden door middel van kunstmatige intelligentie worden beantwoord.

De technologie achter de projectie is ontwikkeld door het Britse bedrijf StoryFile, dat met een webcam een toespraak kan opnemen die tijdens de uitvaart als holografische projectie wordt vertoond.

Tijdens de opname van de toespraak worden tientallen vragen gesteld die beantwoord moeten worden. Deze antwoorden vormen de basis voor de antwoorden op de vragen van aanwezigen op de uitvaart. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de vragen op een zo natuurlijk mogelijke manier worden beantwoord.

De holografische projectie kan alleen antwoord geven op vragen die vooraf zijn opgenomen. De persoon die een zogenoemde 'StoryFile' van zichzelf laat maken, selecteert onderwerpen waarover vragen worden verwacht.

StoryFile heeft ook een geavanceerdere versie van het systeem in ontwikkeling. Dat systeem maakt opnames met twintig camera's voor de holografische projectie. Daarnaast moet de persoon die een StoryFile laat maken honderden vragen beantwoorden. Daarmee kan de holografische projectie tijdens de uitvaart zo nauwkeurig en natuurgetrouw mogelijk reageren op vragen van aanwezigen.


Lees meer over:

hologramUitvaartenKunstmatige intelligentieTech

Aanbevolen artikelen