Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Android update

Minder meldingen en meer privacy: dit is nieuw in Android 13

Google heeft zonder aankondiging en eerder dan verwacht een nieuwe versie van Android uitgebracht. Android 13 komt later dit jaar als update beschikbaar voor verschillende smartphones en tablets. Hoewel Android 13 niet de grootste update ooit is, brengt die toch een aantal interessante veranderingen met zich mee. NU.nl zet de belangrijkste op een rij.
Door Tim Wijkman

Fotoalbum beter beschermd

Om de privacy van gebruikers beter te beschermen, heeft Google de fotoselectie in apps veranderd. Tot nu toe hadden apps met machtigingen toegang tot het volledige fotoalbum. Vanaf Android 13 krijgen apps alleen nog toegang tot specifieke door de gebruiker geselecteerde foto's of video's.

Notificaties staan voortaan standaard uit

In Android 13 moeten apps toestemming krijgen om notificaties te mogen versturen. Tot aan Android 12 hadden apps standaard die mogelijkheid. Gebruikers moesten eventuele ongewenste meldingen per app handmatig uitzetten.

Met deze aanpassing wil Google gebruikers meer controle geven over het aantal meldingen dat zij krijgen. Dat kan bijdragen aan het verlagen van de schermtijd. Notificaties sporen gebruikers immers aan om de smartphone weer te pakken.

Snelle instellingen voor apps

Apps hebben vanaf Android 13 de mogelijkheid om een instelling toe te voegen aan het menu voor snelle instellingen. Daarmee kunnen functies van een app heel snel in- of uitgeschakeld worden. Het menu biedt standaard de mogelijkheid om bijvoorbeeld wifi of bluetooth aan of uit te zetten.

Aanpasbare icoontjes voor apps

Android 13 biedt de mogelijkheid om de icoontjes van de meeste apps aan te passen. Op die manier kun je ze beter laten aansluiten op het ingestelde thema.

Optimalisaties voor Android-tablets

Voor tabletgebruikers heeft Google verbeteringen doorgevoerd voor multitasking en de splitscreenmodus. Verder is er voor apparaten met een groot beeldscherm ruimte voor een extra appicoon op de taakbalk gemaakt. Ook is een knop toegevoegd die direct toegang geeft tot alle apps. Deze nieuwe knop zorgt ervoor dat gebruikers niet omhoog hoeven te vegen om toegang te krijgen tot geïnstalleerde apps.

Beschikbaarheid Android 13-update

Android 13 is per direct als update beschikbaar voor Googles eigen Pixel-smartphones. Deze toestellen zijn officieel niet in Nederland verkrijgbaar.

Android 13 komt later dit jaar als update beschikbaar voor een groot aantal smartphones. Onder andere HMD Global (Nokia), Motorola, OnePlus, OPPO, Realme, Samsung, Sony, Vivo en Xiaomi zullen updates uitbrengen.

Doorgaans krijgen high-endsmartphones, zoals de Galaxy S22-serie, de update sneller dan goedkopere toestellen. In de komende maanden verschijnen er ook smartphones die al van Android 13 zijn voorzien.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

AndroidTech

Aanbevolen artikelen