Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Grote techbedrijven delen informatie over algoritmes met Chinese overheid

Grote Chinese techbedrijven zoals Tencent en ByteDance hebben voor het eerst details over hun algoritmes gedeeld met de Chinese overheid, meldt persbureau Bloomberg maandag. De regering wil op deze manier misbruik van gebruikersgegevens tegengaan.
Door onze techredactie

Chinese techgiganten zijn door nieuwe regelgeving sinds maart verplicht om informatie over hun algoritmes aan de overheid te overhandigen. Volgens Bloomberg hebben inmiddels dertig populaire bedrijven dat gedaan, blijkt uit een openbare lijst. Ook webreus Alibaba heeft informatie over zijn algoritmes met de regering gedeeld.

Een algoritme is een verzameling regels die een computer volgt. Vaak wordt het gebruikt om op grote schaal taken uit te voeren die mensen veel tijd zouden kosten. Zo worden algoritmes gebruikt om bijvoorbeeld fraude op te sporen of om te bepalen welke berichten gebruikers (eerst) te zien krijgen op sociale media.

Op de openbare lijst staan alleen korte beschrijvingen van hoe de algoritmes werken. Ook is kort beschreven waarvoor ze worden gebruikt. Volgens juridisch expert Zhai Wei van de East China University hebben de bedrijven wel meer gedetailleerde informatie met de overheid gedeeld, maar kan die informatie niet openbaar worden gemaakt.

Bedrijven houden hun algoritmes meestal geheim, omdat ze belangrijk zijn voor het succes van hun diensten. Zo beweerden Facebook-moederbedrijf Meta en Google-moederbedrijf Alphabet eerder dat algoritmes bedrijfsgeheimen zijn.


Lees meer over:

ChinaAlibabaTencentTech

Aanbevolen artikelen