Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Hoe voorkom je dat iemand je zomaar nare foto's AirDropt?

Als Apple-eigenaar kun je heel gemakkelijk bestanden ontvangen van en verzenden naar andere mensen met een iOS-apparaat. Maar bestandenapp AirDrop kan ook gemakkelijk worden misbruikt. Hoe zorg je ervoor dat je niet zomaar ongevraagde bestanden op je apparaat ontvangt?
Door onze techredactie

Het was dit weekend weer raak: iOS-minnende reizigers op Schiphol werden opeens geconfronteerd met een foto van een vliegtuigongeluk. Een man stuurde de foto via AirDrop naar alle iOS-apparaten in de buurt.

Het was niet de eerste keer dat iemand op deze manier misbruik maakte van de populaire Apple-functie. Regelmatig verschijnen berichten over gebruikers die worden geconfronteerd met ongewilde foto's en andere bestanden van wildvreemden in de buurt. Zo meldden vrouwen die gebruikmaakten van de metro in New York dat ze opeens naaktfoto's van vreemde mannen ontvingen.

Dat kan door de manier waarop AirDrop werkt. Deze functie gebruikt bluetooth-technologie om snel andere apparaten in de buurt te vinden. Iemand kan vervolgens bestanden sturen naar iedere iPhone-, iPad- en Mac-bezitter op negen meter afstand of minder.

Zo voorkom je dat je ongevraagd bestanden van vreemden ontvangt

Gelukkig heeft Apple een antwoord op dergelijk gedrag. Je kan AirDrop namelijk zo instellen dat alleen mensen uit je contactenlijst iets naar je toe kunnen sturen. Je hoeft daarvoor alleen maar even naar het instellingenmenu van je apparaat te gaan.

Je kiest 'AirDrop' onder 'Algemeen' in het menu en krijgt meteen de juiste instelling te zien. Stel de app in op 'Alleen contacten', en apparaten van vreemden kunnen geen bestanden meer naar je toesturen. Wil je helemaal van AirDrop af, dan kan je er ook voor kiezen om de app uit te zetten.

Op een Mac vind je deze instelling simpelweg door in Finder op AirDrop te klikken. Je vindt onderaan de zin 'Ik mag gevonden worden door'. Daar kun je dan aangeven dat alleen mensen uit je contactenlijst iets mogen opsturen.


Lees meer over:

Tech

Aanbevolen artikelen