Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
tiktok

Ruim 300 medewerkers TikTok en ByteDance werkten voor Chinese staatsmedia

Driehonderd medewerkers van TikTok en moederbedrijf ByteDance hebben eerder voor Chinese staatsmedia gewerkt. Dat meldt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, dat de LinkedIn-profielen van de werknemers bekeek.
Door onze techredactie

Het tijdschrift analyseerde de profielen van honderden medewerkers. Zeker driehonderd personen hebben volgens het medium in het verleden voor Chinese staatsmedia gewerkt. Ze hebben nu verschillende functies binnen TikTok en ByteDance, waaronder leidinggevende rollen.

Volgens Forbes suggereren de profielen van vijftien personen dat zij zowel voor Chinese staatsmedia als voor TikTok of ByteDance werken, al is het ook mogelijk dat zij hun profielen niet hebben aangepast. De personen reageerden niet op vragen van het tijdschrift.

TikTok en ByteDance ontkennen niet dat ruim driehonderd medewerkers vroeger in dienst waren van Chinese staatsmedia. Een woordvoerder zegt in een reactie "beslissingen te nemen die uitsluitend zijn gebaseerd op de professionele bekwaamheid van een persoon om het werk te doen".

"Voor onze bedrijven op de Chinese markt zijn dat mensen die eerder voor de regering of voor staatsmedia in China hebben gewerkt. Buiten China brengen werknemers ook ervaring mee vanuit overheid, openbaar beleid of mediaorganisaties uit tientallen markten."

Volgens de woordvoerder is het voor ByteDance-werknemers niet toegestaan om ergens anders te werken tijdens hun dienstverband.

Westerse landen beschuldigen TikTok er langer van banden te hebben met de Chinese overheid. Voormalig Amerikaans president Donald Trump probeerde het bedrijf daarom over te laten nemen door een Amerikaans bedrijf.


Lees meer over:

TechTikTok

Aanbevolen artikelen