Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Apple AirTag

Met AirTags kun je (deels) voorkomen dat je je koffer kwijtraakt

Het is momenteel de vrees van veel vakantiegangers: bagage kwijtraken op Schiphol of een ander vliegveld. Sommige reizigers maken daarom gebruik van bluetoothtrackers zoals AirTags. Wat zijn dat voor trackers en kun je daarmee altijd je bagage terugvinden?
Door Elisa Heisen

Een nijpend personeelstekort bij onder meer de bagageafhandeling leidt niet alleen op Schiphol, maar ook op andere Europese luchthavens tot chaos. Het is daardoor maar de vraag of je bagage de vlucht haalt en wordt uitgeladen als je op je bestemming bent aangekomen. Het gevolg: duizenden koffers zijn de afgelopen tijd zoekgeraakt.

Bluetoothtrackers, zoals AirTags van Apple, kunnen je helpen je koffer weer terug te vinden. AirTags zijn kleine, ronde labels die je ergens aan kunt hangen. Ze zenden een beveiligd bluetoothsignaal uit. Zo kun je ze via een gekoppelde iPhone terugvinden als je ze bent kwijtgeraakt.

Koffer terugvinden via je telefoon

AirTags kunnen bijvoorbeeld aan een tas of koffer worden bevestigd. Dankzij de functie Precision Finding in de Zoek mijn-app kunnen iPhone-gebruikers hun spullen terugvinden. Dit werkt alleen als de gebruiker zich op een afstand van maximaal 80 tot 100 meter van de AirTag bevindt.

Maar hoe werkt het als je bent aangekomen op je vakantiebestemming, maar je bagage is achtergebleven op Schiphol? Daar is een oplossing voor bedacht. Komt iemand anders met een iPhone in de buurt van de AirTag, dan wordt de locatie via de telefoon van deze onbekende alsnog doorgegeven aan de eigenaar. De onbekende persoon merkt hier niets van.

Het werkt niet altijd even goed

Op het eerste gezicht lijken AirTags dus een goede oplossing om je bagage terug te vinden. Toch kun je een aantal kanttekeningen plaatsen bij het gebruik van deze bluetoothtrackers.

Zo moeten gebruikers niet verwachten dat ze op ieder moment kunnen zien waar hun koffer of tas zich op dat moment bevindt. De AirTags kunnen namelijk niet realtime hun locatie doorgeven: er moet echt een iPhone in de buurt zijn om het signaal op te vangen.

Iets vergelijkbaars geldt voor de SmartTags van Samsung. Bij deze trackers wordt gebruikgemaakt van Galaxy-smartphones om de apparaatjes terug te vinden.

Bereik kan worden belemmerd

De problemen ontstaan wanneer de signalen van de bluetoothtrackers niet kunnen worden opgevangen door telefoons. Dit kan komen doordat het bereik wordt belemmerd, bijvoorbeeld doordat je koffer op het bagageafhandelingssysteem van de luchthaven of onder op een stapel andere bagage ligt.

Het terugvinden van je bagage is dus absoluut geen zekerheid. Toch kunnen bluetoothtrackers vakantiegangers wel degelijk helpen: vaak kun je aan de luchtvaartmaatschappij laten weten op welk vliegveld je koffer ligt. Dat maakt de zoektocht in ieder geval wat makkelijker.


Lees meer over:

SchipholTechLuchtvaart

Aanbevolen artikelen