Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Tandarts mondhygiënist

Tandartspraktijken donderdag weer open na cyberaanval met gijzelsoftware

De eerste tandartspraktijken van Colosseum Dental gaan donderdag weer open, nadat de keten vorige week was aangevallen met gijzelsoftware. Criminelen zeiden data te hebben gestolen van patiënten en dreigden die openbaar te maken, tenzij er losgeld betaald werd.
Door onze techredactie

Colosseum Dental heeft ruim 130 tandartspraktijken in Nederland en België. De Nederlandse vestigingen sloten hun deuren na de cyberaanval. Tandartsen konden door de aanval niet meer bij de gegevens van patiënten.

De Volkskrant schreef woensdagochtend dat het tandartsenbedrijf 2 miljoen euro aan losgeld heeft betaald in ruil voor de patiëntgegevens. Het bedrijf zelf doet daar overigens geen uitspraken over. "Over de inhoud van deze afspraken zijn door Colosseum Dental geen specifieke uitspraken gedaan naar media en dat zullen wij ook niet doen", meldt de onderneming op haar site.

De tandartsketen heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft de aanval ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is bij wet verplicht om mogelijke privacyschendingen door te geven aan de privacytoezichthouder van de overheid.


Lees meer over:

CybercrimeRansomwareTech

Aanbevolen artikelen