Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Twitter

Oud-medewerker van Twitter spioneerde voor Saoedische overheid

Een voormalige Twitter-medewerker is dinsdag schuldig bevonden aan spionage voor de Saoedische overheid, meldt persbureau Bloomberg. Hij wordt ook verdacht van internetfraude, witwassen en het vervalsen van gegevens.
Door onze techredactie

Ahmad Abouammo werkte als manager bij Twitter en hielp prominente figuren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het promoten van hun accounts. Hij maakte gebruik van zijn positie om toegang te krijgen tot de e-mailadressen, telefoonnummers en geboortedata van gebruikers die zich kritisch uitlieten over de Saoedische regering.

Abouammo gaf de informatie tussen november 2014 en mei 2015 door aan Saoedische functionarissen. In ruil daarvoor zou hij verschillende keren beloningen hebben gekregen.

De Amerikaanse regering beschuldigt hem ervan samen te werken met een assistent van de kroonprins van Saoedi-Arabië. Abouammo beweert dat hij gewoon zijn werk deed en dat Twitter persoonsgegevens beter moet beveiligen.

Hoe hoog de straf wordt die Abouammo krijgt, moet nog worden bepaald. Hij riskeert een celstraf van tien tot twintig jaar. Ook twee andere personen, onder wie een andere oud-medewerker van Twitter, worden verdacht van spionage. Zij worden nog gezocht door de Amerikaanse regering.


Lees meer over:

TwitterSaoedi-ArabiëTech

Aanbevolen artikelen