Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Amerikaanse justitie start zaak tegen Google om online advertenties

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is van plan om een mededingingszaak te beginnen tegen Google, schrijft persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden. Het techbedrijf zou een te grote machtspositie hebben op de markt voor online advertenties en daar ook misbruik van hebben gemaakt.
Door onze techredactie

De openbaar aanklager is nog in gesprek met enkele uitgevers over de advertentiemarkt. Een deel van die gesprekken is al geweest, waardoor de aanklacht mogelijk volgende maand al kan worden ingediend.

Het zou de tweede mededingingszaak zijn van de Amerikaanse overheid tegen Google. Twee jaar geleden werd het bedrijf ervan beschuldigd met zijn dominantie op de zoekmachinemarkt de Amerikaanse wetgeving te overtreden.

Google wilde niet inhoudelijk reageren op de berichten. "Onze advertentietechnologie helpt websites en apps betaald te worden. Ook kunnen kleine bedrijven zo hun klanten bereiken", zei de techgigant in een reactie.

Grote techbedrijven liggen al langer onder vuur. Zo wordt ook Apple door justitie onderzocht, terwijl de Amerikaanse handelswaakhond FTC een onderzoek naar Amazon en Facebook-moederbedrijf Meta is gestart.


Lees meer over:

GoogleTech

Aanbevolen artikelen