Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rechtbank laptop

Rechtspraak waarschuwt: Maak nooit telefonisch geld over naar rechtbank

De Rechtspraak waarschuwt voor telefonische oplichting, waarbij criminelen doen alsof ze van een rechtbank, gerechtshof of bijzonder college zijn en slachtoffers vragen om geld over te maken. Doe dat nooit, luidt het advies.
Door onze techredactie

Oplichters maken misbruik van telefoonnummers van bijvoorbeeld een rechtbank om zich voor te doen als een Rechtspraak-medewerker. Deze vorm van misbruik wordt ook wel spoofing genoemd. Daarbij lijkt het alsof een nummer legitiem is, maar dat klopt niet.

De crimineel vraagt het slachtoffer - vaak in het Engels - om geld over te maken. Ze maken hun slachtoffers bijvoorbeeld wijs dat ze onderdeel van een onderzoek zijn en dat ze verdere vervolging kunnen afkopen.

De Rechtspraak zegt mensen nooit per telefoon te vragen om een transactie te sluiten. "Wees daarom extra alert", waarschuwt de Rechtspraak. Ook wordt door een echte medewerker nooit om bijvoorbeeld wachtwoorden of een burgerservicenummer gevraagd.

Volgens de Rechtspraak komen er soms meldingen binnen van mensen die slachtoffer zijn geworden van spoofing. Hoe vaak dat voorkomt, is niet bekend.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

CybercrimeTech

Aanbevolen artikelen