Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Space Launch System

NASA gaat eind augustus maanraket zonder bemanning lanceren

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat binnenkort een eerste lanceringstest uitvoeren met haar Space Launch System (SLS). De lancering moet plaatsvinden op 29 augustus. Het is de generale repetitie voor bemande vluchten naar de maan.
Door onze techredactie

Als alles goed gaat, begint de Amerikaans-Europese raket eind augustus aan een vlucht naar de maan en terug. Er zijn dan nog geen mensen aan boord. De laatste keer dat mensen op de maan rondliepen, was in december 1972.

De lancering van de missie Artemis I staat voorlopig gepland voor 14.33 uur (Nederlandse tijd), vanaf de ruimtebasis Kennedy Space Center bij Cape Canaveral in Florida. De reis duurt in totaal ongeveer zes weken. Rond half oktober moet het vaartuig terugkeren op aarde.

Bij de volgende testvlucht, Artemis II, zitten wel mensen aan boord. Zij vliegen een rondje rond de maan en keren hierna terug naar de aarde. Die missie staat vooralsnog gepland voor mei 2024. De namen van de astronauten zijn nog niet bekendgemaakt, maar het gaat om drie mensen uit de Verenigde Staten en iemand uit Canada.

Rond 2025 zou het hoogtepunt moeten volgen met de missie Artemis III, waarbij mensen weer voet op de maan zetten. Het is de bedoeling dat een man en een vrouw dan ongeveer een week op de zuidpool van de maan verblijven. Tussen 1969 en 1972 zijn in totaal twaalf mensen, allen mannen, op de maan geweest.

Raket bestaat uit Amerikaans en Europees deel

Het vaartuig dat naar de maan gaat, heet Orion. De bemanning zit in het voorste stuk, dat door de Verenigde Staten wordt gebouwd. De achterkant komt uit Europa. In dat deel zitten onder meer de motoren, zuurstof, water en de temperatuurregeling.

De elektriciteit aan boord wordt opgewekt door zonnepanelen uit Leiden. In ruil daarvoor krijgt Europa in een later stadium ook drie plekken om mensen richting de maan te sturen. Wie dat worden, is ook nog niet bekend.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen