Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Praktijken gehackt tandartsbedrijf openen deze week weer na betaling losgeld

Colosseum Dental, een tandartsbedrijf met 120 vestigingen in Nederland, heeft losgeld betaald aan hackers nadat vorige week was gebleken dat het was aangevallen met gijzelsoftware. Bestanden van het bedrijf werden door de aanval vergrendeld, waardoor alle praktijken in Nederland moesten sluiten. Naar verwachting gaan ze deze week weer open, maakt het bedrijf bekend.
Door onze nieuwsredactie

Hoeveel losgeld is betaald, is niet bekendgemaakt. "Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen", legt Colosseum Dental uit. Praktijken van het bedrijf buiten Nederland werden niet door de aanval getroffen en hoefden vorige week dus ook niet te sluiten.

De keten heeft in totaal achthonderd tandartspraktijken in Europa, waarvan ruim 130 in Nederland en België. De tandartsen behandelen jaarlijks ongeveer 600.000 mensen. Het bedrijf biedt excuses aan en zegt te betreuren "dat met deze cyberaanval onze zorgplicht voor onze patiënten zo ernstig verstoord is".

De tandartsketen heeft aangifte gedaan bij de politie en heeft de aanval ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is bij wet verplicht om mogelijke privacyschendingen door te geven aan de privacytoezichthouder van de overheid.


Lees meer over:

RansomwareTech

Aanbevolen artikelen