Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Videovoertuig politie

Politie start proef met voertuig met draaibare camera en warmtebeeldsensor

De politie kan vanaf deze maand een zogeheten videovoertuig inzetten bij incidenten in de gemeente Dordrecht. Het busje heeft onder meer een draaibare camera op een mast en een warmtebeeldsensor. De proef duurt een jaar, meldt de politie maandag.
Door onze techredactie

Agenten komen tijdens incidenten in situaties terecht die moeilijk te overzien zijn, schrijft de politie. Het videovoertuig kan dan een bijdrage leveren aan het politiewerk.

"De camera kan bediend worden in het voertuig zelf. Als de situatie daarom vraagt, ook door een medewerker in de meldkamer. Daar kan dan op afstand worden meegekeken en ingeschat of extra politie-inzet nodig is, of juist minder."

Naast de camera op de mast en de warmtebeeldsensor zijn er ook nog vier camera's op het dak die een beeld van 360 graden geven.

De politie meldt dat er vijftien medewerkers zijn getraind om met het voertuig te werken. "Zij weten hoe ze de beelden wel en niet mogen gebruiken. De toegangsregels en gebruiksregels die voor deze camerabeelden gelden, zijn hetzelfde als voor alle andere camerabeelden die de politie zelf verzamelt."

De gemaakte beelden worden volgens de politie 28 dagen opgeslagen en daarna automatisch verwijderd. Deze bewaartermijn kan worden verlengd als de beelden nodig zijn voor bijvoorbeeld een onderzoek.

Videovoertuig politie

Lees meer over:

PolitiecameratoezichtTech

Aanbevolen artikelen