Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Space Launch System

NASA wil eind augustus of begin september maanraket lanceren

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat binnenkort een eerste lanceringstest uitvoeren met haar Space Launch System (SLS). Mogelijke lanceerdata zijn 29 augustus, 2 en 5 september.
Door onze techredactie

SLS moet de grootste en krachtigste raket ooit worden. In 2024 wil NASA er astronauten mee naar de maan brengen als deel van de Artemis-missie.

"Natuurlijk is het de eerste keer dat we dit toestel proberen te lanceren", zei Jim Free van de ruimtevaartorganisatie op een persconferentie. "We zullen voorzichtig zijn, we zullen hard werken om de pogingen op die data te laten plaatsvinden."

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wilde de raket eigenlijk afgelopen voorjaar al lanceren, maar dat liep vertraging op. Het gaat vooralsnog om een test. Er zijn nog geen astronauten aan boord, maar wel drie poppen met sensoren.

Voor de uiteindelijke bemande missie zullen vier astronauten met het ruimtevaartuig Orion in een baan om de maan worden gebracht. Daarna reizen twee van hen met een landingsvaartuig naar het maanoppervlak.

De missie heeft ook tot doel een "duurzame aanwezigheid" op de maan te vestigen. Die zal uiteindelijk worden gebruikt als basis voor toekomstige missies naar Mars.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen