Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nancy Grace Roman telescoop

NASA betaalt SpaceX 255 miljoen dollar voor lancering ruimtetelescoop

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft SpaceX uitgekozen om de nieuwe Nancy Grace Roman-ruimtetelescoop te lanceren. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk krijgt daar 255 miljoen dollar (250 miljoen euro) voor.
Door onze techredactie

De lancering staat gepland voor oktober 2026. De telescoop wordt dan vanaf het Kennedy Space Center in Florida gelanceerd met een Falcon Heavy-raket van SpaceX.

NASA hoopt met behulp van de nieuwe ruimtetelescoop meer te weten te komen over de effecten van donkere materie. Volgens astrofysici bestaat het heelal voor het grootste deel uit deze materie, maar vooralsnog is het de mensheid niet gelukt om die waar te nemen. Daarnaast moet de telescoop verre exoplaneten (planeten in andere sterrenstelsels) gaan onderzoeken.

De ruimtetelescoop is al een tijdje in de maak. Eerder werd het apparaat de Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) genoemd, maar inmiddels is hij vernoemd naar de in 2018 overleden NASA-astronoom Nancy Grace Roman.

Zij speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van grote ruimtetelescopen. Vanwege haar betrokkenheid bij de Hubble-ruimtetelescoop (de voorloper van de James Webb-telescoop) werd ze ook wel 'Mother of Hubble' genoemd.


Lees meer over:

NASATech

Aanbevolen artikelen