Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mark Zuckerberg in VR

Virtualrealitybedrijf MetaX klaagt Meta aan voor stelen van merknaam

MetaX, een bedrijf dat beelden voor virtual reality maakt, heeft deze week een rechtszaak aangespannen tegen Facebook-eigenaar Meta. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens het bedrijf heeft Meta zijn naam gestolen.
Door onze techredactie

MetaX zegt "kapot" te zijn door de naamswijziging van Facebook. Het bedrijf kan naar eigen zeggen verschillende Meta-namen niet meer gebruiken, nu Facebook die namen ook heeft geclaimd.

Het VR-bedrijf eist dat Meta stopt met het gebruik van die merknaam voor producten en diensten die overlappen met die van MetaX. Daarnaast vraagt het bedrijf een schadevergoeding. Het is niet bekend hoe hoog die vergoeding moet zijn.

Facebook veranderde zijn merk in oktober 2021. Toen werd Meta opgericht als overkoepelend bedrijf waar alle Facebook-apps onder zouden vallen, zoals Facebook zelf maar ook WhatsApp en Instagram. Met de naam Meta verwijst het bedrijf naar zijn zogenoemde metaverse.

Dat metaverse is naar eigen zeggen heel belangrijk voor de toekomst van het bedrijf. Directeur Mark Zuckerberg ziet een virtuele wereld voor zich waar mensen samenkomen om te werken, te ontspannen en te gamen. In die visie speelt ook virtual reality een grote rol.

Bedrijven voerden gesprekken over samenwerking

Volgens MetaX heeft het bedrijf in 2017 nog gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking met Facebook. Daarbij zou een topman van Facebook de werkzaamheden hebben geprezen. De gesprekken liepen spaak, maar nu zou Meta ongeveer dezelfde technologie ontwikkelen als MetaX.

Meta heeft vooralsnog niet op de beschuldigingen gereageerd.


Lees meer over:

FacebookTechMeta

Aanbevolen artikelen