Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
studeren student laptop

Google levert in 2023 diensten met minder privacyzorgen voor onderwijs

Het Nederlandse onderwijs kan pas volgend jaar gebruikmaken van aangepaste versies van de Chrome-browser en Chrome OS. Dat melden onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma in een Kamerbrief. Over de huidige Google-diensten zijn veel privacyzorgen.
Door onze techredactie

De ministers schrijven dat Google heeft aangegeven in augustus 2023 een nieuwe versie van de Chrome-webbrowser en Chrome OS klaar te willen hebben. Die versie moet dan in lijn zijn met de afspraken die vorig jaar met het techbedrijf zijn gemaakt over Google Workspace. De hoge privacyrisico's zouden daardoor moeten worden verkleind.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) adviseerde scholen en universiteiten vorige zomer om e-mail- en clouddiensten van Google niet meer te gebruiken. De toezichthouder had zorgen over de naleving van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Volgens de waakhond weten onderwijsinstellingen niet hoe en waar de persoonsgegevens van leerlingen en studenten worden verwerkt en bewaard. De verwerking van de informatie zou daardoor "niet rechtmatig" zijn.

De onderwijskoepels gingen vervolgens in overleg met Google. De partijen deden daarbij een dringend beroep op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het techbedrijf.


Lees meer over:

GoogleTech

Aanbevolen artikelen