Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Amazon

Amazon maakt afspraken met Brussel om onder onderzoeken uit te komen

Amazon heeft beloofd geen gegevens van concurrerende verkopers op zijn platform meer te gebruiken. Het bedrijf probeert zo onder twee mededingingsonderzoeken van de Europese Commissie uit te komen, meldt persbureau Reuters donderdag.
Door onze techredactie

Het webwinkelplatform zou producten die goed verkopen, namaken via eigen merken. Zo zou het bedrijf op oneerlijke wijze concurreren, vermoedt de Europese Commissie.

Ook gaat Amazon alle verkopers op zijn sites gelijk behandelen voor wat betreft de zogeheten 'buy box'. Dat is het witte paneel aan de rechterkant van het scherm waar de consument op moet klikken als deze een artikel in zijn digitale winkelwagentje wil plaatsen. Amazon zou daar verkopers hebben voorgetrokken die van de logistieke diensten van het bedrijf gebruikmaakten.

Ten slotte mogen bedrijven die verkopen onder de voorwaarden van Amazons abonnementsdienst Prime ook gebruikmaken van de bezorgdienst van hun eigen keuze. Dat mocht tot nu toe niet.

Amazon zegt toe zich vijf jaar aan de voorstellen te houden. Tegelijkertijd geeft het bedrijf aan het niet eens te zijn met de conclusies van de Europese Commissie. Die heeft op haar beurt gevraagd om reacties op de voorstellen van bedrijven die met Amazon te maken hebben. De reacties neemt de commissie mee in haar uiteindelijke beslissing. De mededingingsonderzoeken zijn dus nog niet definitief van de baan.


Lees meer over:

AmazonTech

Aanbevolen artikelen