Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vega-C

Nieuwe Europese Vega-C-raket met succes gelanceerd

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft woensdagmiddag haar nieuwe Vega-C-raket gelanceerd. De opvolger van de Vega-raket uit 2012 brengt acht wetenschappelijke satellieten in een baan rond de aarde.
Door onze techredactie

De raket steeg vanaf de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana op, nadat de lancering nog enkele keren op het laatste moment was uitgesteld. Door dichte bewolking was de lancering al snel niet meer te zien vanaf de aarde.

Vega-C een belangrijke raket voor komende missies van ESA. Vega-C kan namelijk zwaardere en grotere ladingen naar de ruimte brengen. De raket is met een hoogte van 35 meter zo'n 5 meter langer dan haar voorganger.

Aan boord van de Vega-C is woensdag onder meer een Italiaanse satelliet. Deze LARES-2 wordt in een baan rond de aarde gebracht, waar hij de vervorming van ruimte en tijd zal meten. Die wordt volgens de algemene relativiteitstheorie veroorzaakt in de ruimte boven onze planeet, als gevolg van de draaiing van de aarde.

Ook worden verschillende kleine satellieten in de baan rond de aarde gebracht, om experimenten te doen. Denk daarbij aan het bestuderen van de effecten van ruimtestraling op apparatuur en het kweken van planten in microzwaartekracht.

De Vega-C heeft een Nederlands tintje. De ontsteker voor de motoren en een zogenoemde tussentrap (een onderdeel dat ervoor zorgt dat het eerste deel van de raket kan worden afgesneden zodra de brandstof op is) zijn in Nederland gebouwd door Aerospace Propulsion Product (APP) en Airbus.

Beeld uit video: ESA lanceert nieuwe raket vanuit Frans-Guyana0:31
Afspelen knop

ESA lanceert nieuwe raket vanuit Frans-Guyana

ESA lanceert nieuwe raket vanuit Frans-Guyana


Lees meer over:

ESATech

Aanbevolen artikelen