Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jony Ive en Tim Cook

Apple en topontwerper Jony Ive stoppen samenwerking na dertig jaar

Apple en Jony Ive stoppen met hun jarenlange samenwerking. De topontwerper vertrok drie jaar geleden bij Apple om zijn eigen designbureau te starten, maar bleef binnen de techindustrie wel exclusief in opdracht van Apple werken. Daar komt nu een einde aan, meldt The New York Times.
Door onze techredactie

Ive was lange tijd de belangrijkste ontwerper bij Apple en werkte nauw samen met toenmalig directeur Steve Jobs. Ive bedacht grotendeels hoe de iPhones eruit moesten zien, kwam op het idee om Macs kleuren te geven, ontwikkelde de witte oordoppen en gaf later ook de Apple Watch vorm.

In 2019 vertrok Ive al bij Apple om LoveFrom op te richten. Hij sloot toen een meerjarig contract met Apple voor ruim 100 miljoen dollar (99,7 miljoen euro), waarmee het techbedrijf zijn grootste klant werd. Ive sprak met Apple af dat hij geen apparaten voor concurrenten mocht ontwerpen.

Nu het contract afloopt, wordt duidelijk dat de overeenkomst niet wordt verlengd. Volgens The New York Times hebben topmensen binnen Apple kritiek geuit over het geldbedrag dat aan Ive is betaald. Daarnaast bestaat er onvrede bij het bedrijf over het aantal Apple-ontwerpers dat naar LoveFrom is overgestapt.

Bij Apple werden de taken van Ive in 2019 overgenomen door ontwerpers Evans Hankey en Alan Dye. Zij hebben nog steeds dezelfde rollen en leggen verantwoording af aan topmanager Jeff Williams, die het ontwerpteam leidt.

LoveFrom heeft naast Apple ook andere klanten, waaronder Airbnb en Ferrari.

Beeld uit video: Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive3:56
Afspelen knop

Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive

Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive


Lees meer over:

AppleJony IveTech

Aanbevolen artikelen