Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

In beeld De haarscherpe foto's die de James Webb-telescoop heeft gemaakt

NASA heeft dinsdag meer foto's gedeeld die door de nieuwe ruimtetelescoop James Webb zijn gemaakt. De Amerikaanse president Joe Biden liet maandag al de eerste foto zien.
Door onze nieuwsredactie

Wat is de James Webb-telescoop?

  • De James Webb is gemaakt door de Verenigde Staten, Europa en Canada en werd op Eerste Kerstdag gelanceerd.
  • De telescoop is de opvolger van ruimtetelescoop Hubble. De James Webb kan verder kijken en sneller beelden vastleggen.
  • Eind januari kwam de telescoop aan op zo'n 1,5 miljoen kilometer van de aarde.
  • Daar maakt de telescoop haarscherpe foto's van het heelal. De eerste beelden zijn nu binnen. Nu gaat de telescoop zoeken naar planeten waar misschien leven mogelijk is, verre sterrenstelsels en sporen van de oerknal.
Dit is de eerste foto die maandag al verscheen. Het is een heel duidelijke weergave van een groep sterrenstelsels, die SMACS 0723 wordt genoemd.
Hier zie je de vijf sterrenstelsels van het 'Kwintet van Stephan'. Vier daarvan staan dicht bij elkaar en zijn volgens NASA bezig met een soort "kosmische dans". Zo zorgt het ene sterrenstelsel bijvoorbeeld voor de vorming van sterren in het andere.
Deze twee beelden laten zien hoe een ster uitdooft. Bij dat uitdoven stoot een ster deeltjes uit. Hier zie je hoe de samenstelling van die planetaire nevel anders is geworden. Wetenschappers krijgen zo een beter beeld van hoe sterren zich precies ontwikkelen.
Op dit beeld is de Carinanevel te zien. Daarin zit een soort van kraamkamer van het heelal, waar nieuwe sterren ontstaan. De James Webb-telescoop heeft dit zo gedetailleerd vast kunnen leggen doordat de camera's door de stofwolken heen kunnen kijken.
Beeld uit video: Zo verliep de reis van de James Webb-telescoop en dit gaat-ie doen1:54
Afspelen knop

Zo verliep de reis van de James Webb-telescoop en dit gaat-ie doen

Zo verliep de reis van de James Webb-telescoop en dit gaat-ie doen


Lees meer over:
NASAHeelal en ruimtevaartWetenschapTech

Aanbevolen artikelen