Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Man met telefoon

Apple werkt aan beveiligde modus om spionagesoftware tegen te gaan

Apple werkt aan een beveiligde modus die speciaal is bedoeld voor gebruikers die het risico lopen het doelwit te worden van spionagesoftware. De functie Lockdown Mode moet dit najaar verschijnen voor iPhone, iPad en Mac, heeft de techgigant donderdag aangekondigd.
Door onze techredactie

De functie is bedoeld voor onder meer politici, activisten en journalisten. Zij lopen vanwege hun werk een groter risico het slachtoffer te worden van bijvoorbeeld de spionagesoftware Pegasus. Die software kan worden gebruikt om toegang te krijgen tot informatie op telefoons.

Het gaat om een speciale stand die gebruikers zelf kunnen inschakelen. In de modus wordt vervolgens onder meer de berichtenapp beperkt. Links worden niet meer automatisch geladen en de meeste bijlagen worden automatisch geblokkeerd. Dit moet voorkomen dat telefoons besmet raken met spionagesoftware.

Ook in de webbrowser worden diverse functies beperkt. Zo wordt bijvoorbeeld JavaScript, een veelgebruikte scripttaal om webpagina's interactief te maken, uitgeschakeld. Daarnaast worden FaceTime-gesprekken van onbekenden tegengehouden wanneer de modus geactiveerd is.

Apple wil de speciale modus in het najaar uitbrengen. Na verloop van tijd zullen er nieuwe beveiligingsmogelijkheden worden toegevoegd aan de functie, meldt de techgigant.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.
Lees meer over:
AppleTech

Aanbevolen artikelen