Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Enschede winkelen centrum stad

Gemeente Enschede sleept Autoriteit Persoonsgegevens voor rechter om boete

De gemeente Enschede stapt naar de rechter om een privacyboete van 600.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan te vechten, meldt RTV Oost woensdag.
Door NU.nl

De waakhond legde Enschede de boete vorig jaar op, omdat de gemeente wifitracking gebruikte in de binnenstad. Volgens de AP gebeurde dat op een manier die niet mag.

De gemeente is het daar echter niet mee eens en vecht de boete nu aan bij de rechter. "Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets wat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd", zei burgemeester Onno van Veldhuizen eerder.

De gemeente Enschede besloot in 2017 de drukte in de binnenstad te gaan meten via sensoren. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen uit de mobiele telefoons van passerende mensen op. Elke telefoon werd apart met een unieke code geregistreerd.

Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, weet je hoe druk het is. Maar als je over een langere periode bijhoudt welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit tellen in het volgen van mensen, zei de AP eerder.

Dat was in Enschede het geval. De privacy van burgers was volgens de waakhond niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was. Dat is een overtreding van de privacywet AVG, aldus de AP.

De gemeente maakte eerder al bij de AP bezwaar tegen de boete, maar dat werd door de toezichthouder ongegrond verklaard. Daarom stapt Enschede nu naar de rechter.

De AP laat in een reactie weten dat het gebruikelijk is dat partijen die een boete ontvangen daar niet blij mee zijn en vervolgens bezwaar aantekenen of in beroep gaan. De toezichthouder zegt "er alle vertrouwen in te hebben dat de rechter bevestigt dat de boete terecht is".


Lees meer over:
EnschedeWifiTech

Aanbevolen artikelen