Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Phishing

Oekraïense politie arresteert phishingbende die zich voordeed als EU

De Oekraïense politie heeft negen cybercriminelen opgepakt omdat zij betrokken waren bij een grootschalige phishingoperatie. Ze stuurden slachtoffers naar webpagina's die op pagina's van de Europese Unie leken, met het doel om hen geld afhandig te maken.
Door NU.nl

De groep stuurde zo'n vierhonderd links naar Oekraïense burgers. In de berichten deden de criminelen zich voor als werknemers van de Europese Unie. Ze beloofden slachtoffers die financiële hulp nodig hadden sociale uitkeringen.

Om daarvoor in aanmerking te komen, moesten ze enquêtes invullen op een website die eruitzag als een Europese pagina. De gegevens die mensen invulden werden gebruikt om meer informatie over de slachtoffers te verzamelen. Op de pagina vonden slachtoffers ook een formulier dat ingevuld moest worden als ze financiële hulp wilden ontvangen.

Criminelen kregen op die manier veel persoonlijke gegevens en bankinformatie in handen. Die werden vervolgens misbruikt door geld van de rekeningen te halen.

Volgens de nationale bank van Oekraïne, die de politie hielp met het onderzoek, zijn zeker vijfduizend mensen slachtoffer geworden. Zij verloren in totaal omgerekend bijna 3,3 miljoen euro.

De negen verdachten worden verdacht van fraude en kunnen een maximale celstraf van vijftien jaar krijgen als ze schuldig worden bevonden.


Lees meer over:
OekraïneCybercrimeTech

Aanbevolen artikelen