Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Auto's en apps gaan in Nederland waarschuwen voor naderend onheil

Auto's en navigatiesystemen van zes verschillende fabrikanten gaan binnenkort waarschuwen voor gevaar op de weg en als er voertuigen met sirenes en zwaailichten naderen. De komende drie jaar werken de bedrijven samen met het ministerie van Infrastructuur aan de proef die Safety Priority Services (SPS) heet.
Door NU.nl

Nederland is het eerste Europese land dat via apps en auto's gaat waarschuwen. Het gaat om apparatuur van ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom.

Gebruikers worden onder meer gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijke situaties, zoals spookrijders of obstakels op de weg. Ook weersituaties zoals een heftige hagelbui worden benoemd. Verder zijn er meldingen voor wegwerkzaamheden, een ongeval, glad wegdek en afgesloten rijstroken en komt er informatie over de geldende maximale snelheid op de weg.

Mensen die daarvan gebruikmaken, krijgen binnenkort ook waarschuwingen als er een voertuig met sirene en zwaailicht aankomt. Eerst geldt dit voor ambulances, later ook voor brandweer en politie. De melding laat ook weten waar het voertuig vandaan komt.

Safety Priority Services is een proef waarmee Nederland volgens het ministerie voorsorteert op Europese wet- en regelgeving die in 2025 van kracht wordt. De betrokken bedrijven kunnen in Nederland alvast testen met het doorgeven van waarschuwingen voor de verkeersveiligheid.

Bij de proef wordt aan bestuurders gevraagd of informatie van hun auto's mag worden geregistreerd. Daarna worden de data geanonimiseerd en via een beveiligde verbinding met de partijen gedeeld.


Lees meer over:
Auto'sTech

Aanbevolen artikelen