Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Moederbedrijf Facebook zet streep door plannen voor datacenter in Zeewolde

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, zet definitief een streep door zijn plannen voor een datacenter in Zeewolde. Tegen de komst van het datacenter was al langer veel verweer en het Rijk bepaalde onlangs de grond nog niet beschikbaar te willen stellen. Meta besloot de plannen eerder al voorlopig op te schorten.
Door NU.nl/ANP

"Wanneer we een locatie voor een datacenter overwegen, ligt onze prioriteit bij een goede match met de omgeving. Uiteindelijk hebben we besloten dat het bouwen van een datacenter in Zeewolde niet de juiste investering is", zegt het Amerikaanse concern nu. "We beëindigen onze ontwikkelingsplannen en we werken nauw samen met de gemeente en provincie om dit project efficiënt af te sluiten."

De gemeenteraad van Zeewolde gaf in december 2021 groen licht voor de bouw van een enorm datacenter. Een krappe meerderheid van de raadsleden keurde het bestemmingsplan goed, ondanks felle kritiek van omwonenden en vanuit de landelijke politiek.

De tegenstanders maakten zich zorgen dat de maat van het datacentrum niet bij een dorp als Zeewolde zou passen. Ook het grote stroomverbruik was een heikel punt voor critici, net als de vraag of de restwarmte wel goed gebruikt kan worden. Voorstanders wezen juist op extra banen en meer belastingopbrengsten.

Ministerie wilde grond nog niet verkopen

Met de goedkeuring van het bestemmingsplan was de komst van het datacenter echter nog niet rond. Het bedrijf moest nog verschillende vergunningen bemachtigen en een deel van de benodigde grond aankopen.

Lokale partijen die zich in december verzet hadden tegen de komst van het datacentrum boekten een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De landelijke overheid liet op 10 juni weten de grond nog niet te gaan verkopen aan de gemeente Zeewolde. De gemeente voldeed nog niet aan de gestelde voorwaarden, liet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) weten.


Lees meer over:

Binnenland

Aanbevolen artikelen