Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mars

Chinees ruimtevaartuig verzamelt beelden van zuidpool op Mars

Een onbemand Chinees ruimtevaartuig heeft beeldmateriaal verzameld van de planeet Mars. Er zijn onder meer voor het eerst beelden gemaakt van de 'zuidpool' op de rode planeet, meldt het China Lunar Exploration Project woensdag.
Door NU.nl/ANP

De Tianwen-1 bereikte Mars in februari 2021. Op het oppervlak werd een robotvoertuig gezet, terwijl het onbemande ruimtevaartuig de planeet inspecteerde vanuit de ruimte. Sinds begin vorig jaar cirkelde het ruimtevaartuig dertienhonderd keer om de planeet, melden Chinese staatsmedia woensdag.

Onder de beelden die zijn gemaakt vanuit de ruimte zijn China's eerste foto's van de zuidpool van Mars, waar bijna de gehele watervoorraad van de planeet zich bevindt.

In 2018 ontdekte een door het Europees ruimteagentschap (ESA) aangestuurde sonde water onder het ijs van de zuidpool van de planeet. Het lokaliseren van ondergronds water vormt de sleutel bij het bepalen van de mogelijkheden tot leven op Mars, evenals bij het vaststellen of het een permanente bron voor een verkenning door mensen kan vormen.

Verder zijn onder meer foto's gemaakt van de 4.000 kilometer lange kloof Valles Marineris en van Arabia Terra, hoogland in het noorden van Mars dat is bezaaid met inslagkraters. De Tianwen-1 heeft ook ook beeldmateriaal van goede kwaliteit van de rand van de grote krater Maunder doorgestuurd.


Lees meer over:
ChinaHeelal en ruimtevaartMarsTech

Aanbevolen artikelen