Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Berlijnse burgemeester misleid in deepfakegesprek met 'Klitschko'

De burgemeester van Berlijn, Franziska Giffey, heeft een videogesprek van vijftien minuten gehad met een man die beweerde burgemeester Vitali Klitschko van de Oekraïense hoofdstad Kyiv te zijn. Het bleek echter om een deepfake te gaan. Bij deepfake kunnen mensen de vorm aannemen van iemand anders en qua spraak en bewegingen heel realistisch overkomen.
Door NU.nl

"Het eerste kwartier was totaal onopvallend", zegt Giffey's woordvoerder Lisa Frerichs. "De veronderstelde heer Klitschko vroeg hoe het met de vele Oekraïense vluchtelingen ging, hoe we ermee omgingen, wat de aantallen waren. Een volkomen normaal gesprek, zoals we hadden verwacht", vertelt ze over het videogesprek, dat dagen van tevoren gepland was.

In de loop van het gesprek ontstonden er vermoedens dat het om een bedrieger ging die gebruikmaakte van deepfaketechnologie. Daarop werd volgens de woordvoerder het gesprek verbroken.

De twijfel ontstond toen er bepaalde onderwerpen ter sprake kwamen. Zo wilde de man praten over Oekraïners die "proberen sociale uitkeringen te krijgen in Berlijn". Ook vroeg hij of de Duitse hoofdstad kon adviseren bij het houden van een lhbtiq+-optocht in Kyiv. Daarop werd de verbinding verbroken.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland bevestigde later dat Giffey niet met Klitschko had gesproken en dat er dus waarschijnlijk sprake was van deepfaketechnologie. "Het maakt helaas deel uit van de realiteit dat de oorlog met alle middelen wordt gevoerd", schrijft Giffey op Twitter. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

DuitslandBuitenlandTechDeepfake

Aanbevolen artikelen