Google gaat Wikipedia betalen voor de manier waarop het toegang krijgt tot content van Wikipedia, meldde de online-encyclopedie woensdag.

Google is de eerste betalende klant van de commerciële tak van Wikimedia, die Wikimedia Enterprise heet. Het bedrijf gaat betalen voor de zogeheten Enterprise API, waarmee Google toegang krijgt tot informatie die op Wikipedia staat. "Het gaat om de toegang en de manier waarop we toegang krijgen", verduidelijkt een woordvoerder van Google. "Maar het is niet zo dat we Wikipedia moeten betalen om content van Wikipedia te gebruiken."

Wikipedia is een van 's werelds vaakst bezochte websites, is gratis te raadplegen en wordt voornamelijk door vrijwilligers bijgehouden. De nieuwe overeenkomst met Google verandert daar niets aan.

Nu steunt Wikipedia voor de financiën nog vooral op giften, onder andere van Google. Wikimedia maakt niet bekend hoeveel geld met de nieuwe overeenkomst is gemoeid.

De organisatie heeft ook een nieuwe deal gesloten met de non-profitorganisatie The Internet Archive, die met de site Wayback Machine oude webpagina's bewaart voor onderzoek. Deze site mag gratis gebruikmaken van de commerciële diensten van Wikipedia.

Verbetering: In dit artikel stond eerder dat Google Wikimedia zou gaan betalen om diens informatie te mogen delen. Dat is niet het geval. Google benadrukt dat het betaalt voor een betere infrastructuur om toegang te krijgen tot de informatie van Wikipedia.