Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Enschede winkelen centrum stad

Enschede moet alsnog boete van 600.000 euro betalen vanwege wifitracking

De gemeente Enschede moet alsnog een boete van 600.000 euro betalen vanwege wifitracking, meldt Tubantia. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het bezwaar van de gemeente ongegrond verklaard en blijft erbij dat de privacy van burgers niet goed was gewaarborgd.
Door NU.nl

De gemeente Enschede besloot in 2017 via sensoren de drukte in de binnenstad te gaan meten. De gemeente huurde daarvoor een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Meetkastjes in de winkelstraten vingen de wifisignalen uit de mobiele telefoons van passerende mensen op. Ieders telefoon werd apart met een unieke code geregistreerd.

Door te tellen hoeveel telefoons er op een bepaald moment rond een meetkastje zijn, weet je hoe druk het is. Maar als je over een langere periode bijhoudt welke telefoon langs welk meetkastje komt, dan verandert dit tellen in het volgen van mensen, zei de AP eerder. Dat was in Enschede het geval. De privacy van burgers was niet goed gewaarborgd, omdat zij konden worden gevolgd zonder dat dit noodzakelijk was.

Volgens de privacywaakhond was het niet de bedoeling van de gemeente om individuen te volgen. De AP heeft ook geen aanwijzingen dat dit is gebeurd. Maar de inzet van wifitracking, die dit mogelijk maakt, is op zichzelf een overtreding van de privacywet AVG.

De gemeente ging in beroep tegen de boete. "Wij voelen ons ten onrechte gestraft voor iets dat wij niet beoogden en wat ook feitelijk niet is gebeurd", zei burgemeester Onno van Veldhuizen eerder. Het bezwaar van de gemeente is nu dus ongegrond verklaard.


Lees meer over:
EnschedePrivacyTech

Aanbevolen artikelen