Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Onbemand Boeing-ruimtevaartuig Starliner succesvol geland in de VS

Het ruimtevaartuig Starliner van Boeing is donderdag veilig op aarde geland. De capsule vloog eerst boven de Stille Oceaan, stak toen Mexico over om vervolgens te landen op de White Sands Missile Range in de Amerikaanse staat New Mexico.
Door NU.nl/ANP

Daarmee is een einde gekomen aan een succesvolle onbemande testvlucht die zes dagen duurde. De Starliner was ruim vier dagen aangemeerd bij het internationale ruimtestation ISS.

Met de geslaagde vlucht is een belangrijke stap gezet voor Boeing. Waarschijnlijk volgt eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste bemande vlucht van de Starliner.

Twee eerdere pogingen voor een vlucht mislukten. In 2021 werd een geplande lancering van de Starliner uitgesteld wegens technische problemen. In 2019 slaagde Boeing er wel in het toestel te laten opstijgen, maar door softwareproblemen kon de Starliner toen niet het ISS bereiken. Na 48 uur in de ruimte moest het vaartuig terugkeren naar de aarde.

Boeing heeft net als concurrent SpaceX van Elon Musk een contract met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om bemanningen en voorraden naar het ISS te vliegen. SpaceX heeft al vier van die missies succesvol uitgevoerd.

Beeld uit video: Boeing lanceert ruimtevaartuig Starliner na twee mislukte pogingen0:39
Afspelen knop

Boeing lanceert ruimtevaartuig Starliner na twee mislukte pogingen

Boeing lanceert ruimtevaartuig Starliner na twee mislukte pogingen

nujij commentLees 23 reacties

Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartBoeingISSBuitenlandTech

Aanbevolen artikelen