Een verkoper van reisvouchers voor stedentrips heeft een boete gekregen. Het bedrijf Travelance zette consumenten telefonisch onder druk om te betalen voor iets waarmee ze niet hadden ingestemd, schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Travelance belde consumenten 'als bedankje' voor het invullen van een digitale vragenlijst. Volgens de ACM was het werkelijke doel van het telefoontje om vouchers voor stedentrips te verkopen. Als dank voor de deelname kregen mensen een stedentrip aangeboden. Aan die reisjes waren kosten van 99 tot 149 euro per voucher verbonden, maar dat werd niet meteen duidelijk gemaakt.

Consumenten die waren gebeld, werden daarna met een agressieve incasso onder druk gezet om te betalen voor iets waarmee ze niet hadden ingestemd. De periode waarin dit speelde was in ieder geval van juli 2020 tot half februari 2021. Het bedrijf zegt inmiddels gestopt te zijn met deze verkooppraktijk.

De ACM ontving naar eigen zeggen veel meldingen over Travelance, dat een boete krijgt van 50.000 euro. Travelance kan nog in beroep gaan tegen het besluit.