De Britse privacywaakhond ICO heeft Clearview AI een boete van 7,5 miljoen pond (ruim 8,8 miljoen euro) opgelegd. De toezichthouder stelt dat het gezichtsherkenningsbedrijf de wet heeft overtreden.

Het gezichtsherkenningsbedrijf krijgt niet alleen een boete, maar moet ook alle data van Britse burgers verwijderen. De afbeeldingen mogen niet langer worden gebruikt.

Clearview AI verzamelt afbeeldingen van sociale media om een grote database van gezichten te creëren. Het bedrijf uit New York kan met deze database de identiteit van personen vaststellen. Clearview AI heeft eerder gezegd dat zijn database ruim twintig miljard afbeeldingen van gezichten bevat.

Volgens de Britse toezichthouder heeft het bedrijf deze foto's echter verzameld zonder de betrokken personen dat te laten weten. Daarmee wordt de Britse privacywet geschonden, aldus de waakhond.

Het is overigens niet de eerste keer dat Clearview AI een miljoenenboete opgelegd krijgt. De Italiaanse privacywaakhond GPDP gaf het bedrijf eerder dit jaar nog een boete van 20 miljoen euro.