Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Boeings ruimtevaartuig Starliner succesvol gekoppeld met ISS

Het onbemande ruimtevaartuig Starliner van Boeing is in de nacht van vrijdag op zaterdag succesvol gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. De Starliner vertrok donderdag vanaf de lanceerbasis in Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida en kwam bijna 26 uur later, om 2.28 uur Nederlandse tijd, aan bij het ruimtestation.
Door NU.nl/ANP/NASA

Boeing zet met deze geslaagde vlucht een belangrijke stap. Twee eerdere pogingen mislukten. Waarschijnlijk volgt eind dit jaar of begin volgend jaar de eerste bemande vlucht van de Starliner.

In 2021 werd een geplande lancering van de Starliner uitgesteld wegens technische problemen. In 2019 slaagde Boeing er wel in het toestel te laten opstijgen, maar door softwareproblemen kon de Starliner het ISS toen niet bereiken en moest hij na 48 uur in de ruimte terugkeren naar de aarde.

Boeing heeft net als concurrent SpaceX van Elon Musk een contract met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om bemanningen en voorraden naar het ISS te vliegen. SpaceX heeft al vier van die missies succesvol uitgevoerd.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Lees meer over:

NASABoeingISSBuitenland

Aanbevolen artikelen