De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is verplicht om in de toekomst eerst berichten op zijn eigen socialemediaplatform Truth Social te plaatsen. Daarna moet hij zes uur wachten voordat hij ze ergens anders mag delen, blijkt uit ingediende documenten bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De documenten werden ingediend door Digital World Acquisition Corp., een bedrijf dat is opgericht om het socialemediaplatform van Trump naar de beurs te brengen. Trump ondertekende een document waarin hij akkoord gaat met de tijdelijke exclusiviteit van zijn berichten.

Het geldt niet voor alle berichten. Trump mag vanaf zijn persoonlijke account nog steeds direct berichten op andere platforms delen die over politiek, politieke fondsenwerving en oproepen om te stemmen gaan.

Trump werd begin vorig jaar verbannen van Twitter, nadat hij werd beschuldigd van het oproepen tot geweld. In oktober kondigde hij aan een eigen sociaal netwerk te gaan uitbrengen: Truth Social. Met het netwerk bereikt Trump vooralsnog veel minder mensen dan op Twitter.

Ondertussen heeft miljardair Elon Musk een bod gedaan om Twitter te kopen. Hij wil van het netwerk een plek maken waar de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Musk zei het geblokkeerde account van Trump te willen herstellen als de aankoop is afgerond.

Trump heeft laten weten niet van plan te zijn om terug te keren op Twitter. Ook noemt hij zijn eigen platform "veel beter". Mocht hij toch weer actief worden op Twitter, dan kan hij zijn berichten dus pas zes uur na plaatsing op Truth Social doorzetten.