Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van drie jaar geëist tegen een 35-jarige man uit Heerenveen. Hij zou op Telegram de persoonsgegevens van miljoenen mensen te koop hebben aangeboden.

De man zou ruim 1.250 lijsten met persoonlijke gegevens van 250 miljoen mensen te koop hebben aangeboden op de chatapp. Hij verkocht onder meer inlognamen, wachtwoorden en telefoonnummers.

Deze gegevens zijn interessant voor cybercriminelen, omdat ze die informatie kunnen gebruiken voor oplichting. Daarom wordt online veel gehandeld in zulke data.

Een van de grootste handelaren in Nederland is iemand die zich online Han Solo en jedihans noemde. Justitie denkt dat de Fries degene is die achter deze namen schuilgaat. Hij werd op 29 juni vorig jaar opgepakt.

De handelaar liet zich betalen in cadeaukaarten en virtueel geld, zoals bitcoin. De cryptomunten van de Fries zijn in beslag genomen. Die waren op dat moment ongeveer 190.000 euro waard. Ook wil het OM dat hij 300.000 euro aan verdiend geld terugbetaalt.