Apple krijgt mogelijk een miljardenboete voor het schenden van Europese concurrentieregels. De techgigant misbruikt zijn marktmacht door een chip die contactloos betalen met iPhones en iPads makkelijker maakt, voor te behouden aan zijn eigen betaalsoftware. Dat stelt de Europese Commissie maandag.

Met de zogenoemde NFC-chip kunnen twee apparaten draadloos en op korte afstand met elkaar communiceren. De chips kunnen alleen worden gebruikt door Apple.

Daarmee sluit Apple andere betalingsbedrijven zoals banken en het veelgebruikte PayPal buiten, zegt de Europese Commissie. Bedrijven die met Apple Pay willen werken, moeten bovendien commissie betalen aan de techgigant.

De Europese Commissie gaat nu nader onderzoek doen. Als dat uitwijst dat Apple inderdaad de mededingingsregels heeft geschonden, dreigt een hoge boete. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet van een van de waardevolste bedrijven van de wereld.

"Mobiele betalingen spelen een snelgroeiende rol in onze digitale economie", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager. Voor de integratie van de Europese betaalmarkten is het van belang dat consumenten profiteren van een concurrerend en innovatief betaallandschap.

Apple laat in een reactie weten dat Apple Pay "slechts een van de opties" is die Europese consumenten hebben om mee te betalen. Alle banken krijgen bovendien dezelfde voorwaarden van Apple, waardoor er sprake is van "gelijke toegang". Het Amerikaanse bedrijf liet verder weten in gesprek te blijven met de commissie "om te zorgen dat Europese consumenten toegang houden tot de betalingsoptie van hun keuze in een veilige omgeving".

Voor Apple dreigen al miljardenboetes voor oneerlijke concurrentie in de markt voor het streamen van muziek en voor e-books. Eerder beboette de Commissie het bedrijf in een belastingzaak, al vocht Apple die met succes aan. Ook andere grote techbedrijven als Facebook en Google zijn de afgelopen jaren hoge boetes opgelegd.