Vier ruimtetoeristen die met de eerste privémissie naar het internationale ruimtestation ISS zijn gegaan, zijn maandag veilig teruggekeerd op aarde. De terugreis werd met enkele dagen uitgesteld vanwege slecht weer.

De ruimtetoeristen landden rond 19.06 uur Nederlandse tijd met een capsule aan parachutes in de Atlantische Oceaan voor de kust van Florida. De eerste inzittende zette om 19.52 uur de eerste stappen buiten de capsule.

De missie werd geleid door Michael López-Alegría, een voormalig NASA-astronaut die vier keer eerder in de ruimte was geweest. Hij is nu vicepresident van Axiom Space, een commercieel bedrijf dat ruimtereizen aanbiedt aan toeristen. Dit was de eerste missie.

Naast López-Alegría waren de Canadese investeerder Mark Pathy, de Amerikaanse vastgoedinvesteerder Larry Connor en de Israëliër Eytan Stibbe aan boord. Stibbe was een piloot van de Israëlische luchtmacht en heeft Nederlandse wortels: zijn ouders woonden tot 1953 in Nederland.

Op 8 april vertrok het viertal, dat daarvoor al honderden uren training had gehad. Het was de bedoeling dat de missie tien dagen zou duren. De toeristen werkten aan boord van het ISS aan wetenschappelijke experimenten.

Vanwege het uitstel kregen de mannen wel "wat meer tijd om het bijzondere uitzicht op de blauwe planeet tot zich te nemen", schrijft Axiom. Het bedrijf werkte samen met SpaceX en NASA om de missie tot een goed einde te brengen. Welke kosten met de reis zijn gemoeid, is niet bekendgemaakt.