Japanse onderzoekers hebben onlangs een robot onthuld die in staat is om een banaan te pellen zonder het vruchtvlees te pletten, meldt persbureau Reuters woensdag.

Het lukte de tweearmige robot slechts in 57 procent van de pogingen een banaan te pellen. Toch wijst dat er volgens de onderzoekers op dat machines in de toekomst delicatere taken kunnen uitvoeren dan bijvoorbeeld het verplaatsen van onderdelen in fabrieken of het serveren van koffie.

Onderzoekers Heecheol Kim, Yoshiyuki Ohmura en Yasuo Kuniyoshi van de Universiteit van Tokio trainden de robot door middel van deep imitation learning. Dat betekent dat ze de pelbeweging honderden keren demonstreerden om voldoende gegevens te produceren voor de robot, zodat deze de taak kon aanleren en herhalen.

Na meer dan dertien uur training lukte het de robot in ongeveer drie minuten een banaan op te pakken en met beide handen te pellen. Kuniyoshi gelooft dat zijn trainingsmethode robots kan leren verschillende eenvoudige "menselijke" taken uit te voeren.

De onderzoeker hoopt dat beter opgeleide robots het tekort aan arbeidskrachten in Japan kunnen verlichten, bijvoorbeeld in voedselverwerkende fabrieken, die sterk afhankelijk zijn van menselijke arbeid.

Japanse onderzoekers leren robot om bananen te pellen
98
Japanse onderzoekers leren robot om bananen te pellen