Vrijdag 19 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Grote storing bij NS ontstond mede door falend back-upsysteem

De grote storing waar de NS zondag mee kampte, is mede ontstaan door een falend back-upsysteem. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
Door NU.nl/ANP

Door de storing deed het planningsysteem van de treinvervoerder het niet. De NS had daardoor geen overzicht meer over waar treinen en personeel zich bevonden, vertelde een woordvoerder maandag aan NU.nl.

Normaal gesproken kan de NS in dit soort situaties terugvallen op een back-upsysteem. Waarom dat zondag niet lukte, zal volgens de staatssecretaris "grondig worden onderzocht".

De NS vond het niet verantwoord om zondag zonder het systeem verder te werken. "We konden de veiligheid van reizigers niet meer garanderen", aldus een woordvoerder eerder.

Volgens vakbonden had dit wel gekund. Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor, heeft gezegd dat machinisten aan de hand van seinen ook zouden kunnen zien of ze veilig konden rijden.

Door de storing reden zondag vanaf 12.00 uur geen NS-treinen meer. Na enkele uren waren de problemen opgelost. Omdat veel treinen en personeel echter nog op de verkeerde plekken stonden, kon het treinverkeer pas maandagochtend worden hervat.

"Gelet op de langdurige en landelijke impact van deze storing en gelet op de mate waarin een beroep is gedaan op de zelfredzaamheid van de reiziger, acht ik deze prestaties van NS in dezen onder de maat", schrijft Heijnen in de brief.


Lees meer over:
NSTech

Aanbevolen artikelen