Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Space Launch System

NASA blaast test met maanraket op laatste moment af om veiligheidsprobleem

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag geprobeerd om zijn Space Launch System-raket (SLS) van brandstof te voorzien. De test werd op het laatste moment afgeblazen wegens veiligheidsproblemen.
Door NU.nl

SLS moet de grootste en krachtigste raket ooit worden. In 2024 wil NASA er astronauten mee naar de maan brengen. De ruimtevaartorganisatie wil de raket op zijn vroegst dit voorjaar, met eventueel uitloop naar de zomer, voor het eerst lanceren. Er zijn dan nog geen astronauten aan boord, maar wel drie poppen met sensoren.

Het afgelopen weekend vond er een zogenoemde wet dress rehearsal plaats. Dat is als het ware een generale repetitie, waarbij de raket niet echt wordt gelanceerd. De SLS zou worden volgetankt en vlak voordat de motoren zouden ontbranden, zou de stekker uit de lancering worden getrokken.

NASA was zondag van plan om als laatste fase van de test de raket vol te tanken met zo'n 2,6 miljoen liter brandstof. De test moest op het laatste moment worden afblazen wegens een probleem met de mobiele draagraket. Een systeem dat ventilatoren gebruikt om schadelijke gassen buiten te houden, werkte niet naar behoren.

De ruimtevaartorganisatie gaat maandag een tweede poging wagen.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen