Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vrouw telefoon

Google dwingt alternatieve YouTube-app Vanced offline

De populaire YouTube-app Vanced wordt afgesloten na juridische dreiging van Google. Met de Android-app konden gebruikers naar YouTube kijken en daarbij de advertenties blokkeren, zonder daarvoor een abonnement af te sluiten bij YouTube.
Door NU.nl

Google stuurde de makers van Vanced recent een brief, waarin stond dat ze moesten stoppen met de verspreiding en ontwikkeling van de app. Een medewerker van Vanced zegt tegen The Verge dat hen werd gevraagd om alle verwijzingen naar YouTube te verwijderen, dat het logo moest veranderen en dat alle links met YouTube werden weggehaald.

In een tweet laat Vanced zelf weten binnen enkele dagen te stoppen vanwege "juridische redenen". Mensen die de app op hun telefoon hebben staan, kunnen daar volgens de makers nog prima gebruik van blijven maken, "totdat hij verouderd raakt in een jaar of twee". Op Twitter linkt Vanced bij wijze van alternatief voor zijn app naar de abonnementspagina van YouTube.

Google greep het afgelopen jaar vaker in bij programma's die toegang hadden tot YouTube. Zo zorgde Google ervoor dat twee populaire bots van het chatprogramma Discord werden afgesloten. Met die bots konden mensen muziek van YouTube luisteren, zonder een abonnement af te sluiten.


Lees meer over:

GoogleYouTubeTech

Aanbevolen artikelen