Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jort Kelder

Google zou 2.500 bitcoinadvertenties met Jort Kelder hebben verspreid

Google heeft ruim 2.500 misleidende bitcoinadvertenties met de namen en foto's van Jort Kelder, Alexander Klöpping, Arjen Lubach en Willem Middelkoop verspreid, beweerde de advocaat van de bekende Nederlanders, Matthijs Kaaks, dinsdag in de rechtbank van Amsterdam. De BN'ers eisen dat Google stopt met advertenties die in de vorm van nieuwsberichten worden verspreid.
Door NU.nl/ANP

Van de ruim 11.000 via Google aangeboden reclames met de namen van de bekende Nederlanders, werden er 8.500 vooraf gefilterd door Google, zegt de advocaat. "Het probleem is nog veel groter, want er zijn nog veel meer publieke figuren die hier slachtoffer van zijn", zei Kaaks. "In een kwart van de gevallen kwamen er valse bitcoinadvertenties doorheen."

Kaaks zegt dat Google heeft erkend dat er 2.500 misleidende bitcoinsreclames werden uitgegeven. Google laat dinsdagmiddag weten dat niet te hebben erkend.

De advocaten van Google zeggen dat het bedrijf wél succesvol is in het weren van malafide adverteerders. "Google werkt hard om een schoon advertentienetwerk te bieden", aldus de raadsvrouw van het bedrijf, Dorien Verhulst.

Veruit de meeste advertentieonderdelen die er vanaf het jaar 2018 doorheen glipten waren advertenties met de beeltenis van Op1-presentator Kelder. Bij elf campagnes is de naam of foto van internetondernemer Klöpping gebruikt. Google telde drie campagnes met cabaretier Lubach en één reclame met publicist Middelkoop.

Advertenties zouden consumenten hebben misleid

Google is de grootste aanbieder van online reclameruimte en exploiteert de advertentieruimte op 35 miljoen websites en apps. De rechtszaak van Kelder draait om advertenties op nieuwssites die lijken op nieuwsberichten en daarmee consumenten misleiden.

In 2018 en 2019 werden consumenten overspoeld met malafide bitcoinadvertenties. "Het is lang niet altijd duidelijk dat het gaat om nepnieuwsberichten", aldus Kaaks. "Alles is erop gericht om mensen door te laten klikken. Google is daarvoor verantwoordelijk."

"In veel opzichten staan we aan dezelfde kant als Jort Kelder. Ook Google wil uiteraard niet dat er frauduleuze advertenties via ons netwerk worden verspreid", zegt een Google-woordvoerder. "We hebben keihard gewerkt om de fraudeurs en hun neppe bitcoinadvertenties tegen te houden en hebben deze verschijningsvorm al vele maanden onder controle."

Verbetering: Eerder stond in dit artikel dat de advocaat van Google had erkend dat het bedrijf 2.500 bitcoinadvertenties met namen en foto's van onder anderen Jort Kelder heeft verspreid. Dit bleek echter een bewering van de advocaat van de BN'ers. Google heeft inmiddels laten weten dat het bedrijf dat zelf niet heeft erkend.


Lees meer over:

GoogleTechBitcoinfraude

Aanbevolen artikelen