Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
OneWeb-satelliet

Britten gaan niet in op Russische eisen: lancering OneWeb-satellieten afgeblazen

OneWeb gebruikt geen Russische raketten meer om zijn internetsatellieten in een baan rond de aarde te brengen. Het Britse bedrijf ging niet in op eisen van Rusland over de verkoop van het belang dat de Britse overheid in OneWeb heeft. Ook wilde ruimtevaartorganisatie Roscosmos garanties dat de satellieten van OneWeb nooit voor militaire doeleinden gebruikt zullen worden.
Door NU.nl/ANP

Roscosmos had de lancering die voor deze week gepland stond al opgeschort tot OneWeb aan de eisen zou voldoen. Het is door de huidige spanningen rond de Russische inval in Oekraïne onduidelijk of OneWeb de 36 satellieten die het al naar de lanceerbasis Baikonur in Kazachstan had gestuurd nog terug kan krijgen. Ook heeft OneWeb nog niet duidelijk gemaakt hoe de satellieten voortaan de ruimte moeten bereiken.

OneWeb werkt aan een netwerk van kleine satellieten die in een lage baan om de aarde zorgen voor internetverbindingen, vergelijkbaar met Starlink van Elon Musk. Het bedrijf is deels in handen van de Britse overheid. Het Indiase Bharti Global is de grootste eigenaar, maar ook techinvesteerder SoftBank heeft een belang.

Roscosmos had al laten weten dat het geld dat OneWeb voor de lancering betaald had in Rusland zou blijven. Het ruimtevaartagentschap sprak van overmacht "door het agressieve beleid van het Westen en de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland".


Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen